Votul nostru
Votul cititorilor
[Total: 0 Media: 0]

Tratat de drept procesual civil – Vol. II
Autor: Ioan Leş, Călina Jugastru, Verginel Lozneanu, Adrian Circa, Eugen Hurubă, Sebastian Spinei
Categorie: Drept civil şi procedură civilă

Volumul al II-lea al Tratatului de drept procesual civil este consacrat cailor de atac, procedurilor speciale, executării silite şi procesului civil internaţional. La alcătuirea acestui volum au contribuit şi reputaţi specialişti din domeniul Dreptului execuţional şi al Dreptului internaţional privat.

Exegeza realizată şi în cuprinsul acestui volum este una aprofundată şi concordanţă cu ultimele orientări doctrinare în materie, autorii remarcând diferenţele dintre noile reglementări procesuale şi cele care au fost promovate în Codul anterior de procedura civilă. Autorii au insistat cu deosebire asupra noutăţilor aduse de noul Cod de procedură civilă în materia cailor legale de atac, cum sunt cele privitoare la procedură prealabilă apelului şi recursului, precum şi la procedura de filtrare a recursurilor.

De asemenea, o analiză aparte este consacrată procedurii arbitrajului privat, dar şi procedurilor speciale, insistându-se în mod particular, aşa cum este şi firesc, asupra noilor proceduri speciale.

Materia executării silite ocupă un loc important în sistemul noului Cod de procedură civilă, iar textele care o reglementează au primit o „expansiune” semnificativă. De aceea, autorul acestei părţi a Tratatului realizează o amplă investigaţie a progreselor realizate de legiuitor în materie, fără a exclude şi unele note critice, determinate de un formalism exagerat.

Cu aceeaşi persuasiune şi stăruinţă doctrinară este cercetat şi procesul civil internaţional, context în care se subliniază particularităţile unor instituţii în raport cu cele din dreptul comun, făcându-se referiri importante şi la recentele reglementări ale Uniunii Europene în domeniu.

Colectivul de autori este încredinţat că şi acest al doilea volum al Tratatului se va bucură de aceeaşi receptivitate şi va reprezenta un ghid teoretic şi practic important nu doar pentru practicieni, ci şi pentru studenţii facultăţilor de drept, pentru tinerii absolvenţi care azi sunt chemaţi să contribuie la consolidarea statului de drept şi la triumful justiţiei, atât de încercate chiar şi în istoria modernă a dreptului.

Sursă: Libraria Indaco

Print Friendly
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCodul fiscal al României comentat şi adnotat
Articolul următorExplicaţiile noului Cod penal. Vol. II. Art. 53-187
Librăria online Indaco vine în sprijinul dumneavoastră printr-o colecţie de materiale publicistice de specialitate, din diferite domenii – drept, contabilitate, economie, fiscalitate. Începând din 2008, documentarea privind multiplele probleme legislative a devenit un proces mai uşor şi plăcut prin lucrările de referinţă pe care le-am pus la dispoziţia clienţilor noştri, la care am adăugat un nou design şi o navigare mai uşoară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ