Contextul internațional precum și regulamente europene, au impus un set de reguli ce fac obiectul specific din Legea nr 129/11.07.2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Obiectivul acestui scurt articol este să răspundă dacă, fiind asimilați avocaților, consilierii juridici intră sub incidența de raportare a elementelor ce presupun constrângerea de ”au luat cunoștiință”, situație ce modifică substanțial binecunoscuta constrângere a ”obligației de confidențialitate”, specifică profesioniștilor reglementați.
Concret, două elemente esențiale converg către un răspuns simplu:
- Noțiunea de entitate, ca subiect al obligației.
Entitate reprezintă o existență delimitată ca valoare, întindere și importanță, de sine stătătoare, distinctă de lucrul însuși și independentă de el.
Acest context de organizare independentă (a nu se confunda cu exercițiul independent), alocă o stare de excepție de la lege consilierilor juridici, datorită statului lor aparte, grevat de imposibilitatea acestui tip de organizare.
- Indicația directă a legii.
Prevederile din art. 24, alin. ” (10) În cazul în care o persoană fizică ce se încadrează în oricare dintre categoriile enumerate la art. 5 alin. (1) lit. d) – i) desfăşoară activităţi profesionale ca angajat al unei persoane juridice, obligaţiile prevăzute în prezentul capitol se aplică persoanei juridice respective, şi nu persoanei fizice.”
Concluzie: Obligația de raportare nu are consilierul juridic ca subiect al obligațiilor prevăzute de L.129/2019, completată de prevederile O.U.G. 68/2019.
Secretar General CCJ București – Florescu Lucian
“Planificarea atentă nu poate înlocui norocul chior”