Iregularitatea (ilegalitatea) auditării procedurilor juridico-judiciare de comisii de audit financiar/audit.

0
1520

Iregularitatea (ilegalitatea) auditării procedurilor juridico-judiciare de comisii de audit financiar/audit.

Din perspectiva managementului juridic, al strategiei juridice și al procedurilor juridico-judiciare, auditul unui departament juridic, unui avocat sau al unui consilier juridic se face procedural – legal de un auditor juridic.

România, din motive oarecum de neînțeles, nu a implementat caracteristicile unui asemenea profesionist, astfel încât, nu în puține cazuri, specialiști din domeniul economic, fără a avea capacitatea legală acestui demers, fac aprecieri de cele mai multe ori contabile sau încadrează în algoritmi matematici o activitate de diligență, cum este cea de reprezentare judiciară.

Este de domeniul evidenței și a logicii comune, că un avocat sau consilier juridic, dacă vorbim strict de apărarea și strategia de apărare judiciară, nu poate fi auditat decât de un grup de avocați sau de consilieri juridici, după caz,  cu vechimea, experiența și metodologia profesiei respective.

Teoria și legislația specifică, comună tuturor profesiilor reglementate arată fără de tăgadă, că arhitecții nu pot fi auditați profesional decât de alți arhitecți, medicii de alți medicii, avocații de alți avocați și evident, consilierii juridici de alți consilieri juridici.

Malpraxisul profesional în genere, NU este o capacitate legală a economiștilor, fie ei și adunați într-o comisie cu titulatură specifică, chiar dacă au cooptat un jurist în mod excepțional, iar consecința suspendării sau excluderii profesionale ca sancțiune disciplinar-profesională, NU este o capacitate a angajatorilor sau a altor angajați ai acestora, indiferent de forma lor de organizare.

Concluziv, comisiile de audit formate din economiști, desemnate în verificarea departamentelor juridice, care depășesc prin raport, cadrul auditării constrângerilor economice în care își desfășoară activitatea acea formă departamentală, este lovit de nulitate absolută, de cauză de ordine publică.

Secretar General CCJB – consilier juridic Florescu Lucian

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să comentați
Introduceți numele dumneavoastră aici